FAQ Category: Shipping and Delivery

Kadang-kadang mengapa penghantaran parcel saya sampai lambat?

Parcel anda mungkin lambat sampai bergantung kepada beberapa faktor seperti : Penghantaran ke kawasan pedalaman Masalah teknikal atau sistem pihak kurier Terlalu banyak penghantaran dalam satu masa (terutama dalam musim perayaan dan PKP) atau faktor lain yang tidak dapat dijangka.

Bagaimana untuk menyemak status parcel saya?

Anda boleh klik link ini https://easyparcel.com/my/en/track/ dan masukkan nombor tracking yang anda terima melalui SMS dari pihak kurier.  Selain itu, anda juga boleh ke website rasmi kami https://orynskincare.com/  pergi halaman ‘Track Now’ untuk semak parcel anda.  

Bagaimana jika saya tidak menerima tracking number?

Sekiranya anda tidak menerima tracking number dalam masa 1-2 hari selepas pembayaran pesanan anda disahkan, sila Whatsapp kami di nombor +6018 266 8765. Kemudian kami akan menyiasat masalah yang sedang berlaku dan memaklumkan semula kepada anda.

Selepas membuat pembayaran, apakah proses seterusnya?

Berikut merupakan proses penghantaran kepada pembeli : Selepas membuat pembayaran, kami akan menerima pesanan anda dalam sistem Kami akan menguruskan pesanan anda dalam tempoh 1-2 hari bekerja selepas bayaran disahkan Kemudian, anda akan menerima Tracking Number melalui SMS daripada kurier. Anda boleh menyemak status penghantaran anda di website kurier. Barang akan sampai kepada anda dalam …

Selepas membuat pembayaran, apakah proses seterusnya? Read More »

en_GBEnglish